PROBIOTICS POLSKA ApiFarma Mieszanka Paszowa Uzupełniająca 1l

Dostępność: dostępny
Wysyłka w: Na zamówienie 14 dni
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 32,40 zł 32.40
ilość szt.
Zyskujesz 3 pkt [?]
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: ProBiotics
Kod produktu: PRO59
Pin It

Opis

ProBiotics Polska

ApiFarma Mieszanka paszowa uzupełniająca dla pszczół

 

Probiotics Apifarma

 

ApiFarma™ to Mikrobiologiczny preparat dla pszczół wytworzony na bazie probiotycznych kultur matecznych SCD ProBio Original®.

 

Jest przeznaczony do:

  • higienizacji uli,
  • wyposażenia,
  • narzędzi,
  • otoczenia pasiek.
  • W pełni bezpieczny dla pszczół.

 

Probiotyki są specyficznymi żywymi szczepami pożytecznych mikroorganizmów, które podawane człowiekowi lub zwierzętom wywierają na ich organizmy korzystny wpływ.
Zapewniają one równowagę wśród mikroorganizmów zasiedlających dany organizm. Wśród probiotyków przeważającą grupę stanowią bakterie kwasu mlekowego. Ważną cechą bakterii kwasu mlekowego jest zdolność do wytwarzania szeregu enzymów poprawiających strawność pokarmu. Ponadto w układzie pokarmowym wykazują istotną cechę: rozkładają niepożądane składniki pożywienia. Dzięki temu pszczoła jest w stanie przetrwać niskie stężenia toksycznych substancji pobieranych wraz z pokarmem ze skażonego środowiska.

Do najważniejszych zadań bakterii kwasu mlekowego w środowisku pasiecznym należy zaliczyć fermentację pierzgi.

Pierzga stanowi białkowy pokarm pszczół, powstający z pyłku kwiatowego zmieszanego ze śliną pszczół (szczepionka pożytecznej mikroflory). Pszczoły umieszczają tak przygotowany pyłek w komórkach plastra ubijając go głową. Dzięki temu usuwają tlen z wolnych przestrzeni (nadmiar tlenu mógłby zakłócać proces fermentacji). Enzymy trawienne bakterii kwasu mlekowego rozkładają osłonkę pyłku, uwalniając tym samym białko. Tylko dzięki temu pszczoła może wykorzystać ten najważniejszy składnik budulcowy zawarty w pyłku. Jednocześnie sam proces fermentacji wpływa na polepszenie walorów smakowych pierzgi, gdyż wywołujące go bakterie kwasu mlekowego produkują związki zapachowo-smakowe. Dzięki wytwarzaniu przez bakterie kwasów organicznych, pH pierzgi obniża się do ok. 4, co wpływa na trwałość pokarmu pszczelego.

 

Korzyści ze stosowania ProBio Emów™ w hodowli pszczół:

  • Poprawa kondycji rodzin pszczelich;
  • Zwiększenie odporności na choroby;
  • Poprawa procesów trawienia;
  • Poprawa warunków sanitarnych w gnieździe.

 

ApiFarma™ jest preparatem gotowym do użycia po rozcieńczeniu zdrową wodą.

Nr weterynaryjny: PL 0214826 p.

Pojemność: 1l

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

Darmowa dostawa
Paczkomaty od 149 zł | DPD od 249 zł | Kurier InPost od 199 zł |
Darmowa dostawa (Paczka w RUCHu) już od 99,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
/* */ ;
Sklep internetowy Shoper.pl