PROBIOTICS POLSKA ApiBioFarma Mieszanka Paszowa Uzupełniająca 1l

Dostępność: spodziewana dostawa
Cena: 82,00 zł
bez kosztów dostawy
82.00
ilość szt.
Zyskujesz 8 pkt [?]

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: ProBiotics
Kod produktu: PRO60
Pin It

Opis

ProBiotics Polska

ApiBioFarma Mieszanka paszowa uzupełniająca dla pszczół

wzbogacona o zioła

 

 

Probiotics ApiBiofarma

 

 

ApiBioFarma™ to mikrobiologiczny preparat dla pszczół skomponowany na bazie probiotycznych kultur matecznych SCD ProBio Original® i dodatków ziołowych. Wytworzony w naturalnym procesie fermentacji.

 

DZIAŁANIE ApiBioFarma™:

  • Poprawa kondycji osłabionych rodzin pszczelich,
  • Wydłużenie żywotności pszczół robotnic,
  • Stabilizacja dobrostanu rodzin pszczelich,
  • Poprawa procesów trawienia, zwiększenie strawności pokarmu,
  • Ograniczanie zatruć pokarmowych,
  • Poprawa warunków sanitarnych w gnieździe. 

 

Probiotyki są specyficznymi żywymi szczepami pożytecznych mikroorganizmów, które podawane człowiekowi lub zwierzętom wywierają na ich organizmy korzystny wpływ.
Zapewniają one równowagę wśród mikroorganizmów zasiedlających dany organizm. Wśród probiotyków przeważającą grupę stanowią bakterie kwasu mlekowego. Ważną cechą bakterii kwasu mlekowego jest zdolność do wytwarzania szeregu enzymów poprawiających strawność pokarmu. Ponadto w układzie pokarmowym wykazują istotną cechę: rozkładają niepożądane składniki pożywienia. Dzięki temu pszczoła jest w stanie przetrwać niskie stężenia toksycznych substancji pobieranych wraz z pokarmem ze skażonego środowiska.

Do najważniejszych zadań bakterii kwasu mlekowego w środowisku pasiecznym należy zaliczyć fermentację pierzgi.

Pierzga stanowi białkowy pokarm pszczół, powstający z pyłku kwiatowego zmieszanego ze śliną pszczół (szczepionka pożytecznej mikroflory). Pszczoły umieszczają tak przygotowany pyłek w komórkach plastra ubijając go głową. Dzięki temu usuwają tlen z wolnych przestrzeni (nadmiar tlenu mógłby zakłócać proces fermentacji). Enzymy trawienne bakterii kwasu mlekowego rozkładają osłonkę pyłku, uwalniając tym samym białko. Tylko dzięki temu pszczoła może wykorzystać ten najważniejszy składnik budulcowy zawarty w pyłku. Jednocześnie sam proces fermentacji wpływa na polepszenie walorów smakowych pierzgi, gdyż wywołujące go bakterie kwasu mlekowego produkują związki zapachowo-smakowe. Dzięki wytwarzaniu przez bakterie kwasów organicznych, pH pierzgi obniża się do ok. 4, co wpływa na trwałość pokarmu pszczelego.

 

Korzyści ze stosowania ProBio Emów™ w hodowli pszczół:

  • Poprawa kondycji rodzin pszczelich;
  • Zwiększenie odporności na choroby;
  • Poprawa procesów trawienia;
  • Poprawa warunków sanitarnych w gnieździe.

 

 

Zioła zawarte w ApiBioFarma™: liść melisy, liść rozmarynu, liść szałwii, liść orzecha włoskiego, liść mięty, liść pokrzywy, owoc anyżku, czarnuszka, ziele bylicy bożego drzewka.

ApiBioFarma™ jest preparatem gotowym do użycia po rozcieńczeniu zdrową wodą.

Nr weterynaryjny: PL 0214826 p.

Pojemność: 1l

 

Sąd Konkursowy Złotego Medalu MTP na Targach POLAGRA PREMIERY 2014 pod przewodnictwem Pana prof. dr hab. Grzegorza Skrzypczaka, Rektora Uniwersytetu Przyrodniczego
w Poznaniu przyznał Złoty Medal MTP za Preparat probiotyczny dla pszczół ApiBioFarma™. 

 

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
/* */
Sklep internetowy Shoper.pl