Błonnik wzmacnia dobrą florę jelitową.
Zwiększenie ilości błonnika w diecie, zwłaszcza bogatego we fruktozę i oligosacharydy,prowadzi do wzrostu ilości dobroczynnych bakterii jelitowych z rodzaju Bifidobacterium oraz Lactobacillus.Nowa metaanaliza wskazuje,że błonnik przyczynia się też do zwiększonej produkcji przez florę jelitową kwasu masłowego,który pełni rolę chroniącą nas przed rozwojem raka jelita grubego.
Dysbioza ,czyli zaburzenia składu flory jelitowej na korzyść niepożądanych bakterii wiązana jest z coraz liczniejszymi chorobami,które mogą się ujawnić nawet po wielu latach jej trwania.Skład posiłków dość mocno kształtuje naszą florę jelitową,a błonnik wspiera bakterie ,które wykorzystują go jako żródło energii i jednocześnie tworzą związki o korzystnym działaniu zdrowotnym, m.in.krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe ,w śród nich kwas masłowy.
Z najnowszej metaanalizy 64 badań z udziałem przeszło 2000 osób wynika,że dodanie błonnika do diety zwiększało przewage tych bakterii, które od lat wiąże się z korzystnym wpływem zdrowotnym,czyli Bifidobacterium spp. oraz Lactobacillus spp.Te szczepy są często wykorzystywane jako probiotyki i z licznych badań wynika,że ich uzupełnienie pozwala odbudować prawidłowy zestaw bakterii w jelitach ,co potrafi przełożyć na redukcję objawów licznych chorób,zwłaszcza rozwijających się na tle przewlekłego stanu zapalnego.
Szczegółowa analiza ujawniła ponadto że najlepiej spośród różnych rodzajów błonnika działały pod tym względem fruktany i oligosacharydy .Błonnik nie powodował przy tym pojawienia się bakterii nowych ani likwidacji starych doprowadzał do uzyskania przewagi przez pożądane z punktu widzenia zdrowia Bifidobacterie i pałeczki kwasu mlekowego.
Źródło: Medyczne Update Natures Sunshine.